03 دسامبر سفره عقد
سفره عقد یکی از سنتی ترین سفره های ایرانی است که در مراسم عقد و یا هنگام عروسی چیده میشود و عروس و داماد در بالای این سفره می نشینند و عاقد برای عقد کردن آنها کنار این سفره می آید و زوجین به خطبه عقد گوش فرا میدهند.
سفره عقد در اکثر شهرهای ایران رسمی دیرینه است و یکی از مهم ترین های مراسم عقد و عروسی به حساب می آید.
فلسفه ی سفره عقد
رسم پهن کردن سفره عقد از زمان زرتشتیان شکل گرفته و در مراسم عقد در منزل پدری دختر پهن می شود. در این سفره که عروس و داماد و مهمانان دور آن جمع شده اند، مراسم محرم شدن پسر و دختر به هم انجام می شود و از آن پس، این دو به صورت رسمی زن و شوهر اعلام می شوند. در این مراسم رسم است که داماد سمت راست عروس بنشیند و در انتها که خطبه عقد خوانده می شود هر دو حلقه ی نامزدی را در دست هم می کنند; که در انگشت چهارم دست چپ حلقه را قرار می دهند که به منظور آغاز شدن رگ عشق است چرا که انتهای این رگ قلب انسان است.
سفره ی عقد در ایران باستان به رنگ سفید بوده که این سفیدی نشانه آرزوی سفید بختی برای عروس و داماد است. در ابتدا نام سفره ی عقد، سفر گواه نام داشت و ایرانیان با این نام آن را می شناختند. آنها این سفره را به منظور نوعی تبریک و آرزوی خوشبختی برای عروس و داماد پهن کرده و با چیزهایی که بر سفره قرار می دهند و هر کدام معنی خاصی دارد برای آن دو آرزوی نیک بختی می کنند.
اجزای سفره عقد کدام است ؟
از جمله محتویاتی که در سفره عقد سنتی قرار می دهند می توان به آینه و شمعدان ، نان سنگک ، شاخه نبات ، تور بالای سر عروس و داماد ، قرآن و جانماز ، تخم مرغ و … اشاره کرد . اینها اجزای تشکیل دهنده سفره عقد سنتی ایرانی هستند ، اگر میخواهید با هر کدام از این موارد بیشتر آشنا شوید با ما همراه باشید .
قرآن مجید کتاب آسمانی:
کتاب آسمانی خداوند متعال به نشانه ی مورد تایید قرار داشتن وصلت از سوی خداوند، تاکید به امر ازدواج در قرآن و طلب یمن و برکات الهی در جلو آینه و بالای جانماز قرار خواهد گرفت، چون برکت و شان این کتاب از همه چیز بالاتر می باشد.
آینه و شمعدان
آینه یکی دیگر از مهم ترین های سفره عقد است، هچنان که در خرید عروسی آینه در سرلوحه و پس از قرآن مجید قرار گرفته است، در سفره عقد نیز در صدر سفره و رو به عروس و داماد قرار می گیرد تا با نگریستن در آن دلهایشان نسبت به هم مانند آینه صاف و زلال باشد و از سعادت بهره مند شوند.
یک جفت شمعدان از دیگر ارکان سفره عقد است، شمعدان ها در دو سوی آینه جای گرفته اند و شمع های فروزان درون آنها هنگام جاری شدن صیغه و خطبه عقد ،نشانه آرزوی روشنایی وگرمی در پیوند عروس و داماد می باشد
جانماز
جا نماز هم یکی دیگر از ارکان اصلی سفره عقد به شمار می آید. جا نماز پیشاپیش آینه پهن می شود و روی آن مهر و تسبیح زیبایی را می گذارند تا گواهی بر پای بندی زوج نسبت به اصول دین اسلام و قرآن باشد و تبرک آن شامل حال عروس و داماد خواهد شد .
کاسه نبات
کاسه نبات یک اصطلاح است در بالای سفره عقد انباشته ای از نبات را به شکل زیبا و قالبی خاص که گاه در چندین طبقه تهیه می شود تزیین می کنند.
نبات نماد آروزی شیرینی پیوند و وصلت عروس داماد است که معمولا آن را از نبات اعلای زعفرانی تدارک دیده و به بهترین شکل ممکن تزیین می کنند.
نقل و سکه
نقل و سکه هم جزئی از سفره عقد می باشد. نقل به نشانه ی شیرین کامی و سکه برای افزایش رزق و روزی عروس و داماد بر سر سفره ی عقد می گذارند.
امروز مخلوطی از نقل، سه عدد مروارید و پولک را در بسته بندی های کوچک یا به شکل هایی زیبا و قلبی درون یک تور قرار می دهند واین تورها را با شکوفه و روبان تزیین می کنند.
سکه های ویژه سفره عقد ، طلایی رنگ می باشند که روی آن مبارک باد یا نام مبارک حضرت مهدی (عج) حک می شود که این هم شگون خاص خود را دارا می باشد .
تخم مرغ
تخم مرغ نماد تولد، باروری و تداوم نسل است، از این رو پیداست که نهادن آن بر سر سفره ی عقد به نیت ادامه نسل زن و مرد و باروری ازدواج آن دو خواهد بود.
معمولا برای تبرک تعداد تخم مرغ ها را پنج دوازده یا چهارده می گذارند آن هم به نیت پنج تن دوازده امام (ع)و چهارده معصوم(ع)انتخاب می کنند. این هم برای بیشتر افراد شگون خاصی را دارا می باشد.
گردو ، بادام و فندوق
این خوراکی های مقوی را که پر است از مایه الهی را نیز به نشان باز بودن سفره ، سفره دار بودن خوراک عروس و داماد و توانمندی آنها سر سفره عقد می گذارند.
نان و پنیر
نان و پنیر و حتی نان نیز از دیگر مهم های سفره عقد می باشند. نان و پنیر و حتی به تنهایی نان را به نشانه ی برکت خداوند و پنیر را با نیت بدست آوردن و وسعت رزق و روزی و سپید بختی بر سر سفره عقد می گذارند.
امروزه نان و پنیر را به صورت لقمه های کوچک در می آورند و با نایلون محافظ غذامی پوشانند. سبزی را به نشانه ی سلامتی سر سبزی و خرمی در سفره عقد می نهند. اینها همه برکاتی است که خداوند متعال به انسان هدیه کرده است.
گل
حالا رسیدیم به گل. نشانه گل شادابی و طراوات است و به عنوان نمادی از زیبایی این پیوند خوش یمن ، سبدی از گل بر سفره عقد گذاشته می شود.
گل سرخ یا حتی گل رز نمادی ازعشق در سراسر جهان می باشد. همچنین برای آراستن ارکان دیگرسفره از گل استفاده می شود.
شیرینی
می دانید که شیرینی معنایی آشکارا دارد. شیرینی نشانه به ارمغان آوردن شیرینی خوشبختی بر سر سفره عقد گذاشته می شود.
میوه
در رابطه با میوه و میوه آرایی سر سفره باید بدانید که، از دیگر ارکانیست که سر سفره عقد گذاشته می شود. گذاشتن میوه های رنگین بر سر سفره عقد به منزله این است که عروس و داماد از موهبت های رنگارنگ الهی و نعمت های طبیعی زندگی برخوردار شوند.
عسل :
عسل و مراسم عسل خوردن هم رسمی است دیرینه و شیرین، مراسم عسل در دهان همدیگر گذاشتن پس از جاری شدن صیغه عقد به منظور آن می باشد که عروس داماد در آینده مایه ی شیرین کامی و دل آرامی هم باشند.
کله قند :
کله قند هم از اجزای دیگر سفره عقد می باشد ساییدن یک جفت کله قند هم شکل و هم اندازه روی پارچه ای بر سر عروس و داماد به نیت فروباریدن شادی و شیرینی بر سر آنها طی زندگی مشترک انجام می شود.
تور قند ساییدن
تور قند ساییدن ،حریری می باشد نازک و سپید رنگ، که آن را به شکل مربع یا مستطیل تهیه می کنند تا کله قند ها روی آن بر سر عروس و داماد ساییده شود .
اینها همه از ارکان سفره عقدی است که سال به سال خوش آب و رنگ تر از هر سال می شود.
شما اکنون با تمامی اجزای سفره عقد و فلسفه و علت آن آشنا شدید و میتوانید با آگاهی و دید بهتری به انتخاب سفره عقد خود بپردازید . سفره ای که نمای از برکت برای شروع پیوند شماست
بدون دیدگاه