26 ژانویه جشنهای ایرانی
اگر کمی به گذشته و فرهنگ غنی و ارزشمند خود برگردیم خواهیم دید که در فرهنگ ما ایرانیان ، علت آفرینش انسان ها را رواج نیکی و مبارزه به پلیدی ها و نیروهای آن می باشد . جشنهای ایرانی از گذشته تا به امروز دارای آیین باشکوهی بوده است که هر کدام از آنها نماد و علتی با مفهوم و خارق العاده ای داشت . هرچند بسیاری از این آین ها در طول دوران به فراموشی سپرده شد و بسیاری نیز جای خود را با فرهنگهای بیگانه و جشن های آن سوی مرزها، داد . ولی بعنوان یک ایرانی باید به یاد داشته باشیم که ما خود جشن هایی داریم که همگی آنها از طبیعت و زیبایی سرچشمه گرفته و خود این جشن ها هستند که به نوعی ما را به داشتن باغ تالار ترغیب کردند تا بتوانیم جشن هایمان را در فضای طبیعی و زیبا برگزار کنیم . بهتر است بدانید که بسیاری از این جشن ها و آیین ها را میتوان در باغ تالار دشت شقایق که یکی از بزرگترین و مجهزترین باغ تالارهای غرب تهران و در منطقه چیتگر ، برگزار کرد.
جشن های آیینی ایرانیان
در ایران از گذشته جشن های مختلفی برگزار میشود و مردم با هر بهانه و به پاس شکرگزاری از درگاه پروردگار گرد هم جمع شده و روزهای خجسته را جشن میگرفتند ، جشن هایی مثل :
1- جشن نوروز :
نام آشناترین جشن ایرانی که هنوز هم هرساله مردم آن را جشن می گیرند ، عید نوروز در گذشته این جشن به سبک و روش های دیگری برگزار میشد . جالب است بدانید که در روزگار گذشته عید نوروز شامل دو بخش بود . نوروز کوچک و نوروز بزرگ .
الف – نوروز کوچک :
نوروز کوچک همان اولین روز فروردین ماه بود و تقریبا 5 روز اول فروردین را شامل می شد . در این 5 روز جشن بصورت همگانی برگزار می شد و به آن نوروز همگانی هم می گفتند . مردم در این روز ها به دید و بازدید رفته و سعی می کردند این دید و بازدیدها را با بزرگان قوم و فامیل خود شروع کنند و از دست بزرگان خود بعنوان برکت عیدی دریافت می کردند.
ب – نوروز بزرگ :
بخش دوم جشن نوروز که به نوروز بزرگ هم مشهور بود از روز ششم فرودین ماه آغاز می شد البته در میان باورهای زرتشتیان این روز ، روز تولد زرتشت بود و از اهمیت و تقدس بسیار خاصی برخوردار بوده است .
در کل نوروز برای پیشنیان و گذشتگان از اهمیت بالایی برخوردار بود ، و یکی از بهترین جشنهای ایرانی به حساب می آید. آنان به پهن کردن سفره هفت سین که در گذشته به آن سفره هفت شین نیز می گفتند اهمیت بسیار بالایی می دادند . هفت شین شامل : شراب ، شیر ، شربت ، شکر و شانه بود ! که بعدها جای خود را به سفره رنگین هفت سین داد . سفره متشکل از سبزه ، سیر ، سماق ، سنجد ، سیب ، سکه و سمنو بود که هر کدام از این عناصر معنا و مفهومی عمیق داشت . که در فرصتی دیگر حتما به جزئیات آن خواهیم پرداخت .
جشن باستانی نوروز از جمله جشن هایی بوده و هست که همه خانواده ها سعی در کنار هم بودن دارند و دیدارها را تازه می کنند . این روز از جمله جشن هایی است که برگزاری آن در باغ تالار دشت شقایق واقعا لطف دیگری دارد پیشنهاد می کنیم حتما این لحظات ناب را در این باغ مشجر از دست ندهید. در این رابطه پیشنهاد می دهیم مقاله بهترین باغ تالارها در چیتگر را دنبال فرمایید.به راستی که در روزگار ما جمع شدن دور هم در هر فرصتی غنیمت است.
چهارشنبه سوری یا جشن سوری
یکی دیگر از جشنهای ایرانی چهارشنبه سوری است که در گذشته در میان اجداد ما به جشن سوری شهرت داشت و یک رسم قدیمی بود که در پایان هر سال به مناسبت آغاز جشن سال نو که به آن جشن فرودگان هم می گفتند برگزار می شد . در گذشته اعتقادها بر این بود که در جشن فرودگان ارواح مردگان به مدت ده روز از آسمان به زمین آمده و در میان قوم و خویشان خود هستند ، که روز جشن سوری مردم در پشت بام های خود آتش روشن می کردند که نوعی نشان دهنده مسیر برای مردگانشان بود که آنها بتوانند راه خانه خود را بیابند .
در جشن چهارشنبه سوری مردم گرد آتش جمع شده ، از روی آن می پریدند و با صدای بلند می خوانند : زردی من از تو ، سرخی تو از من . آنها بر این باور بوذند که بدین صورت بیماری ها ، غم ها ، ناراحتی ها و نگرانی های سال کهنه شده را به این صورت به آتش سپرده و سال نو را با شادی و روحی تازه شده آغاز می کردند .
آجیل مخصوص شب چهارشنبه سوری
یکی از آیین های جذاب بعد از آتش بازی این روز گردهمایی خانواده دور هم و شیرین کردن دهان با خوردن شیرینی و آجیل بود ، آجیل هایی مثل تخم هندوانه ، تخم کدو ، فندوق و بادام ، شاهدانه و گندمک که همه اینها را بر روی آتش بو داده و با نمک تبرک میکردند . همه این کار ها برای سپری کردن وقت در کنار یکدیگر و با هم دیگر بود . البته امروزه بسیار از خانواده ترجیح می دهند تا این دورهمی را در کنار یکدیگر داشته باشند ما در باغ تالار دشت شقایق آماده برگزاری این دورهمی ها به بهترین نحو ممکن خواهیم بود
3- جشن فال کوزه
قطعا شما ممکن است در مورد این جشن نشنیده باشید. از قدیمی ترین جشن های ایرانی است که در آن به دوشیزه ای کوزه سفالی سبز رنگ دهان گشادی را میدادند که در آن آب پاکیزه ریخته میشد و درون این کوزه که به آن دوله گفته می شد دستمال ابریشمی سبز رنگی قرار می دادند و در نهایت دوشیزه این کوزه را به نزد تمام کسانی می برد که آرزو دارند میبرد . تمام کسانی که میخواستند در این مراسم شرکت کنند در این کوزه جسم کوچکی مثل انگشتر ، گوشواره ، سنجاق و .. می انداختند و در نهایت دختر جوان این دوله را به زیر درخت همیشه سبزی مثل سرو میبرد و همگان گرد درخت جمع میشند و شروع به خواندن شعر هایی که به نیت و خواسته و آرزو مربوط میشد ، میپرداختند و در نهایت دختر جوان دست در دوله کرده و یک از اشیا را از داخل آن خارج میکرد و به این ترتیب صاحب آن شی میفهمید که آرزوی او برآورده شده است .
این جشن جزو جشن هایی بوده که تقریبا به فراموشی سپرده شده و در حال حاضر کمتر کسی است که در مورد آن چیزی بداند ولی جزو آیین و رسوماتی بوده است که تا سالیان سال در میان اقوام ما جای داشته و مورد توجه بوده است .
4- جشن یلدا
یلدا از جمله جشنهای ایرانی و مراسم هایی است که در حال حاضر نیز در میان ما ایرانیان جایگاه خود را دارد و هر سال در روز آن همه خانواده ها گرد هم جمع شده و آن را جشن میگیرند . این جشن مربوط به بلندترین و درازترین شب سال است و در آن از آیین ها و رسومات مختلفی پیروی می شد .نام یلدا از یک واژه سریانی به معنی تولد و زایش گرفته شده است . البته در تحقیقاتی که انجام شده بطور قطع و دقیق مشخص نیست که یلدا از چه تاریخی وارد زبان فارسی ما شده است . ولی هر چه باشد تاریخچه ای بسیا بسیار قدیمی دارد .
مردم در این شب تا سپیده دم دور هم جمع شده و در تمامی این مدت در تلاش هستند تا با برگزاری انواع برنامه های شاد این شب را به خوشی سپری کنند . در این جشن مردم به شنیدن داشتانهای کهن ، شعرخوانی توسط بزرگان قوم خود پرداخته و فال حافظ می گیرند . در این شب آنها از میوه نظیر هندوانه ، انار میخورند و آجیل را نیز در میان تنقلات خود دارند . آنها بر این باور بودند که سرخی رنگ انار و هندوانه نشانه خورشید در سفره یلدای آنان است . البته برگزاری یلدا و چیدمان سفره در نواحی مختلف ایران با یکدیگر در مواردی متفاوت است که همه آنها بستگی به شرایط آن قوم دارد ولی در نهایت همگی برای دور هم جمع بودن و با هم بودن است .
کاری که امروز بسیاری از خانواده انجام می دهند ، برگزاری این مراسم در باغ تالارهاست . باغ تالار ها با داشتن فضایی زیبا و طبیعی و باشکوه که برگرفته از زیبایی های طبیعی است با طبع و روحیات ایرانی ها سازگاری بسیاری دارد . باغ تالار دشت شقایق با داشتن فضایی بزرگ و باشکوه و طراحی های خاص خود در منطقه چیتگر توانسته بعنوان مکانی محبوب برای برگزاری مراسم های خاص و جشن ها باشد و خانواده برای گردهمایی و دروهمی های خود این مکان را انتخاب کنند .
5- جشن های ماهانه
مردمان ایران جزو شادترین مردمان جهان بودند . همانطور که گفتم آنان به هر مناسبتی برای جمع شدن در کنار هم و شکرگزاری به درگاه خداوند استفاده میکردند . آنها علاوه بر جشن های خاص جشن های ماهانه ای را داشتند که برگرفته از نام ماههای سال بود مثلا روز نوزدهم فهر ماه فروردین روز نامیده میشد که به نام اولین ماه سال نیز هست و به همین ترتیب 12 روز از سال به خاطر یکسان بودن نام روز و ماه ، جشن ماهانه برگزار میکردند . شاید با خواندن این موضوع کمی برایتان عجیب باشد ولی کافی است کمی تحقیق کنید و به دنیای شگفت انگیز خود برگردیم به روزگارانی که ایرانیان شاد و خوشال بودند و شکرگزار .
6- جشن سیزده بدر
سیزده بدر یکی از خاص ترین جشنهای ایرانی و در واقع آخرین جشن نوروزی ایرانیان است که در روز سیزده فرودین ماه برگزار می شود . که در تقویم جدید با نام روز طبیعت نیز شناخته می شود . این جشن در اعتقادات باستانی ما به خاطر پیروزی خدای باران بر دیو اپوش برگزار می شد در این روز مردم به طبیعت رفته و از خداوند تمنای بارش باران و برکت میکردند و در دامان زیبای طبیعت به رقص و شادمانی می پرداختند .
مردمان در این روز هر چیزی که از میوه و آجیل و شیرینی عید برای آنها باقی مانده بود را با خود آورده و می خوردند . در این روز دختران جوان و دم بخت سبزه گره میزدند و آرزو می کردند تا به زودی به خانه بخت بروند . از دیگر رسوم سپردن سبزی سفره هفت سین به آب بوده است . خوردن کاهو سکنجبین و پختن آش رشته هم از جمله آیین های این روز بشمار میرود
7- جشن های آتش
در میان ما ایرانیان آتش جایگاه خاصی دارد . و به همین دلیل بسیاری از جشنهای ایرانی میهن ما بر پایه آتش بوده است . به خصوص اینکه در میان زرتشتیان روشنی ، آتش و آفتاب همگی تجلی اهورامزدا هستند . هنوز هم برخی از این جشن های قدیمی مثل جشن سده ، جشن چهارشنبه سوری در میان ایرانیان جایگاه خود را داشته و بسیاری آنها را هنوز با همان حس و حال کهن خود برگزار میکنند .
8- جشن سده
از جمله جشن های ایرانی که هنوز در برخی از نواحی ایران به آن ارج نهاده و آن را انجام میدهند ، جشن سده است . این جشن به منظور پیدایش آتش است . سده بر باور ایرانیان به این معنی بود که توان و نیروی اهریمن رو به زوال رفته است و این جشن که سمبلی از اهورامزدا بود ، برگزار میشد تا نیروهای اهریمنی را نابود کنند و دراین روز مردم هیزم حمع کرده که جزو فرایض دینی آنها بوده . البته در بخشی از این مراسم جانوران موذی که نمادی از اهریمت است را به آتش می انداختند .
جشن سده ، صد روز بعد از آغاز شدن زمستان برگزار میشد . یعنی همان 10 بهمن ماه زمانی که اوج سرمای زمستانی تمام شده است . این جشن از جمله جشن های باستانی ایرانیان و جزو مراسم های اعتقادی آنها به شمار میرود.
9- سایر جشن ها :
پرداختن به همه جشن های ایرانی زمانی به بلندی 360 روز میخواهد . جشن و شادمانی جزئی جدا نشدنی از فرهنگ ایرانیان است . هرچند که بسیاری از این جشن ها امروزه به فراموشی سپرده شده است . جشن هایی که هر کدام نماد ، نشانه و علتی داشت . جشن هایی مثل :
سروش روز گرامیداشت سروش، ایزد نگهبان بیداری – 17 فروردین
جشن خزان به مناسبت آغاز پاییز – 8 شهریور
مهرگان جشن مهرگان در ایران باستان برای بزرگداشت ایزد میترا ست – 1 مهر
اردیبهشت گان مردم در این روز به نماد پاکیزگی لباس سفید رنگ تن میکردهاند و در کنار آتش و روشنایی به نیایش و دعا میپرداختهاند.
خوردادگان جشن خورداد در ششمین روز از ماه خرداد برگزار شده و در نقش مادی خود محافظ آبها میباشد. به این معنا که ایزد در تشنگی به یاری مردم خواهد آمد.
تیرگان جشن تیرگان در سیزدهمین روز از ماه تیر و در گرامیداشت ستاره باران آور (تیشتَر) برگزار میگردد
آبانگاه مراسمی در تقدیس آب – 10 آبان
سیرسور سیر دور کننده دیوان بود. رسم بود که دراین جشن غذاهایي با سیر میپختند – 14 دی
بتیکان ساخت تندیسهایي به شکل انسان و سوزاندنش برای از بین بردن موجودات زیانرسان – 15 دی
گاوگیل مرتبط به فریدون و درفش کاویان است – 16 دی
نوروز رودها عطر و گلاب پاشی در رودها و پاکسازی انها – 19 اسفند
جشن های ایرانی گاهنبار
گاهنبار میدیوزرم، روز پانزدهم اردیبهشت، به مناسبت آفریدن آسمان برگزار می شد.
گاهنبار میدیوشـم، روز پانزدهم تیرماه، به مناسبت آفریدن آب برگزار می شد.
گاهنبار پـتیهشـهیم، روز سیام شهریور ماه، به مناسبت آفریدن زمین برگزار میشد.
گاهنبار ایاسرم، روز سیام مهرماه، به مناسبت آفریدن گیاهان برگزار می شد.
گاهنبار میدیارم، بیستم دی ماه، به مناسبت آفریدن جانوران برگزار میشد.
گاهنبار همسپثمیدیه، در آخرین روز سال، به مناسبت آفریدن انسان برگزار می شد.
و بسیاری جشنهای دیگر که قطعا از یادها رفته است .
چرا باغ تالارها مکان مناسبی برای جشن ها هستند :
با کمی دقت در جشن های ایرانی که اغلب ریشه در باستان دارند می توان به این نکته پی برد که مردمان ما همیشه بودن در طبیعت و استفاده از فضاهای طبیعی را دوست داشته و دوست دارند . جمع شدن دور هم در فضاهای امروزی کار دشواری است به خصوص اینکه خانه ها کوچک شده و بسیاری از خانواده فرصت بودن در کنار هم را ندارند . پذیرایی کردن ممکن است برای خیلی از افراد مشکل باشد به همین منظور اکثرا علاقه مند هستند تا مراسم های خود را در محیطی زیبا با امکانات مناسب برگزار کنند. به همین منظور باغ تالارها جزو بهترین گزینه برای اینگونه مراسم ها هستند . پیشنهاد می کنیم که مقاله انتخاب باغ تالار مناسب را ازدست ندهید.فضاهای طبیعی استفاده شده به همراه دکوراسیون های زیبا و حرفه ای و باشکوه در کنار افرادی که تمام تلاش آنها در این است که بهترین مراسم را برای شما فراهم آورند از جمله دلایلی است که باغ تالارها را بهترین گرینه برای برگزاری مراسم میکند .
باغ تالار دشت شقایق مکانی مناسب برای برگزاری مراسم ها
باغ تالار دشت شقایق با تکیه در تجربه ای که بیش از 4 دهه از قدمت آن می گذرد و با داشتن کادری متخصص و صبور که هدف آنها برگزاری مراسم های باشکوه و مورد دلخواه شما بوده است توانسته است در فضایی بزرگ ، مجهز و طراحی شده توسط دکوراتورهای با سابقه و توانمند از تک تک فضاهای خود برای برگزار شدن مراسم ها به بهترین شکل استفاده کند . این باغ تالار جزو بزرگترین و معتبرترین باغ تالارهای منطقه غرب تهران و در منطقه چیتگر واقع شده که با فضای منحصر به فرد خود بهترین مکان برای برگزاری مراسم های آیینی و جشن های بزرگ مثل مامزدی ، عقد و ازدواج و همچنین سمینارها و گردهمایی های اداری میباشد . ما در باغ تالار شقایق در تلاشیم تا امکانی را فراهم سازیم که شما بتوانید از برگزاری مراسم خود لذت ببرید و با به صرفه ترین هزینه بهترین و باشکوه ترین مراسم را برای خود داشته باشید .
بدون دیدگاه